De boerderijnaam ‘Klein Heusinkveld’ is in geschiedenis voor het eerst  terug te vinden rond 1650. Tot in de 19de eeuw wordt de boerderij bewoond door diverse generatie’s van de families Colenbrander en Heusinkveld. In 1893 emigreert de familie Heusinkveld naar Amerika en wordt de boerderij verkocht aan Berent Hendrik Pennings die in hetzelfde jaar trouwt met Christina Gesink.
Hun jongste zoon, Gerrit Hendrik Pennings, trouwt in 1929 met Johanna Gertruida Heideman en zet de boerderij van zijn ouders voort. In 1937 brandt de boerderij volledig af, de oude schuur en het bakhuis blijven behouden. Er wordt een nieuwe boerderij gebouwd.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vinden veel onderduikers en joden  een schuilplaats op ‘Klein Heusinkveld’. Hiervoor ontvangen Gerrit Hendrik en Johanna Gertruida in 1991 postuum de Yad Vashem onderscheiding. In 1952 emigreert de familie Pennings met hun 10 kinderen naar Canada en wordt de boerderij verkocht aan Gerrit Arnoldus Houwers, boer op ’t Vervelde te Aalten. Hij is de man van Gerritjen Pennings, een zus van Gerrit Hendrik.
Wanneer in 1955 een dochter van hen, Bertha Hendrika Houwers, trouwt met Hendrik Willem Heijink, wordt de boerderij door hen voortgezet. Dit duurt tot 1988, het jaar waarin Hendrik Willem overlijdt. De boerderij wordt gestaakt en een deel van het bedrijfsgebouw wordt verbouwd tot woning. Bertha Hendrika gaat hierin wonen terwijl zoon Jan Heijink en zijn vrouw Henriëtte de Jong de oorspronkelijke boerderijwoning betrekken. Na het overlijden van Bertha Hendrika in 2004 wordt de woning verhuurd als vakantiewoning.